焼き方

1

まずは、お肉を冷蔵庫から出し室温にもどす。

中が冷たいままだと、表面は焼けていても中まで十分に熱がつたわらなかったり焼き過ぎたりと失敗の原因にも繋がります。

Take a meat from a refrigerator and return it at room temperature.If meat’s inside is still cold, enough heat will not reach inside meat and you will end up overcooked.

2

前もって塩こしょうはしない。

前もって塩こしょうしがちですが、前もってすることによって大事な水分が出たり旨味をそこないます。 こしょうは焦げの原因にもなり雑味になるので和牛にはあまり適していません。

No salt and pepper before cooking.It tends to put salt before grill meat, salt absorbs important juice and flavor from a meat. Putting pepper before cooking also leads meat get burned.

3

フライパンを熱する。

まずは、強火で熱してそこから少し強めの中火にしてフライパンの熱を落ち着かせます。

Heating a frying pan at high heat and turn down the heat to medium low.

4

肉の側面から焼いていく。

まずは、焼きにくい周りから焦げ目をつけていきます。表面から焼いていくと、側面を焼く際に真ん中に無理な力が伝わり押さえつけてしまうからです。

Cooking from side surface of meat.Toasting side surface of meat first.

5

表面を焼く。

まずは、片面から焦げ目を付けます。よく強火で両面焼いて肉汁を逃がさないと言いますが、本当はそうでもなく実は風味を増す為に行います。 片面を焼いている途中で、もう片面に塩を軽くふります。

Toasting surface.Grill one surface until golden on top while shaking salt on the other side of surface.

6

ひっくり返す。

反対側にも焦げ目を付けます。この時に、必要以上に押さえつけない。

Flip over.Once one side is golden on top, flip over the meat while not to push the meat.

7

休ませる。

フライパンから取り出し、アルミホイルに包んで休ませる。 焼いてすぐ切ってしまうと大事な肉汁が流れ出てしまうので落ち着かせる為に行います。この作業が、ステーキを焼く上で一番重要だと思います。

Get the meat rest.Take out the meat from a frying pan and wrap the meat in aluminum. Cutting a meat right after grill makes flow off meat juice. This is an important step to cook a meat.

8

休ませている間に周りが冷めてしまうので、軽く温めます。

フライパンから取り出し、アルミホイルに包んで休ませる。 焼いてすぐ切ってしまうと大事な肉汁が流れ出てしまうので落ち着かせる為に行います。この作業が、ステーキを焼く上で一番重要だと思います。

Heat the meat again.After wrapping the meat in aluminum around 5 min, return the meat into frying pan with low heart in order to warm up the meat.

9

完成

あとは、おいしく頂くだけ。

Completed!Just enjoy wonderful steak!!

低温調理の場合

1

まずは、お肉を冷蔵庫から出し室温に戻す。

Take a meat from a refrigerator and return it at room temperature.

2

前もって塩こしょうはしない

No salt and pepper before cooking

3

フライパンを弱火で温める。

Heat up a frying pan with low temperature.

4

表面から焼いていきます。

フライパンが温まったら、お肉を入れます。ここで気をつけるのが焼く感覚ではなく、お肉を温めている感覚です。なので、最初から最後まで弱火で行います。

After a frying pan warmed up, put a meat into the frying pan.
In this method, you are not burning the meat. It is more like warming up the meat with very low temperature.

5

ひっくり返す。

片面がうっすらと白くなってきたらひっくり返します。ここから、気長に待ちましょう。

Flip over the meat.Once one side of meat surface becomes white, not to browned, flip over and slowly warming up the other side with a low temperature.

6

休ませる。

フライパンから取り出し、アルミホイルに包んで休ませます。

Get the meat rest.Take out the meat from a frying pan and wrap the meat in aluminum.

7

焼き目を付ける。

フライパンを、強中火に熱し両面に焼き目を付けます。

Grill the meat until golden.Return heat to medium temperature and cook the meat until golden.

8

器に盛り付けて完成です。

Completed!Put the meat on dish nicely and bon appetite!!